Je kledingkast opruimen in 6 stappen!

Opruimen is zo moeilijk niet, maar je moet het niet blijven uitstellen. Verzamel moed en ga aan de slag om jouw kast overzichtelijk en opgeruimd te maken. Wij slepen je er doorheen met dit zes-stappenplan!

Stap 1: Motiveer jezelf Bijna niemand vindt opruimen leuk. Je kijkt al dagen, weken of maanden tegen de zooi in je kast aan, maar hebt absoluut geen zin om te beginnen met opruimen. Gewoon, omdat je niet weet waar je moet beginnen. Tijd om die puinhoop aan te pakken! Met behulp van dit stappenplan heb jij binnen een mum van tijd een opgeruimde kast!

Stap 2: Leeghalen Als je moed hebt verzameld en klaar bent om te beginnen met opruimen, moet je eerst de hele kast leeghalen. Haal alles, maar dan ook echt alles uit je kast en leg het aan de kant. De grond werkt heel goed als uitstalplek.

Stap 3: Schoonmaken Voordat je de kast opnieuw in kunt richten, moet je hem eerst schoonmaken. Want door alle troep in de kast is de kans op stofnesten groot. Maak een sopje en ga met een doekje aan de slag: onderwerp je hele kast aan een grote schoonmaakbeurt.

Stap 4: Weg, houden of twijfelgeval In de tijd dat de kast aan het drogen is, heb jij mooi de tijd om al je spulletjes uit te zoeken. Maak drie verschillende stapels: een stapel met spulletjes die weg kunnen, een stapel met de dingen die je wilt houden en een stapel met twijfelgevallen.

Weg De spullen die weg kunnen, hoef je niet per se weg te gooien. Misschien kun je er familieleden of vrienden een plezier mee doen. En anders kun je jouw spullen ook naar het Leger des Heils brengen of aan een ander goed doel doneren.

Houden De spullen die je wilt houden, leg je op een aparte stapel. Die kun je voorlopig even laten liggen.

Twijfelgeval Over sommige spulletjes twijfel je, logisch. Er zit bijvoorbeeld emotionele waarde aan dat ene SCHILDERIJ, maar eigenlijk vind je hem heel lelijk. Of die dure jas: zonde van je geld, maar je hebt hem nooit gedragen. De spulletjes die je al langer dan een half jaar niet gebruikt of gedragen hebt, moet je gewoon weg doen. Geef het aan een goed doel, maak er iemand blij mee, maar zorg dat ze uit jouw kast verdwijnen. Als je iets zolang niet gebruikt, mis je het blijkbaar ook niet!

Stap 5: De kast indelen Heb je alles wat je weg wilde gooien ook echt weggegooid? En heb je alles wat je wilde houden op de stapel ‘houden’ gelegd? Dan is het tijd om die laatste spullen weer terug in je kast te stoppen. Sorteer alles op soort.

Als voorbeeld gebruiken we even een kledingkast: Sorteren is hier het sleutelwoord. Begin met sorteren op seizoen. Is het winter, leg dan je zomershirtjes en shorts die je niet draagt apart. Die kun je een apart plekje achter in je kast geven. Je draagt deze kleding voorlopig toch niet.

Voorraadkast Als je de voorraadkast opruimt in plaats van de kledingkast, ga je precies hetzelfde te werk. Maak een plank speciaal voor etenswaren, een andere voor flessen en pakken drinken en reserveer een plank voor huishoudelijke spullen. Per productgroep sorteer je verder. Kaarsjes en plastic zakjes doe je in lades of opbergdozen en ook de kruidenpotjes op de plank met etenswaren krijgen een aparte doos. Zet de flessen wijn van de ‘drinkplank’ bij de flessen wijn, zet de frisdrank ernaast enz.

Stap 6: Netjes houden… Eindelijk is alles opgeruimd, maar je kent jezelf: over een week is je kast weer een puinhoop. Voorkom chaos en zorg dat je niet nog een keer op moet ruimen. Zet alles terug op de plek waar je het vandaag gehaald hebt!

Bron: http://www.vrouwonline.nl/in-balans/thuis/kast-opruimen-in-6-stappen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s